Galen på kärlek?

Galen på kärlek?

Kärlek gör människor dumma, säger folk vanligtvis och tittar på Cupids spridda offer. Vad händer om tvärtom? Tänk om vi, genom att öppna våra hjärtan för vår älskade, återupptäcker världen för oss själva. Ny vetenskaplig forskning bekräftar alltmer de stora fördelarna med kärleken till sinnet.

Älskarna själva, av frivolitet, är inte benägna att betrakta sig som stora vise. ”Min IQ faller snabbare än en dollar,” berättade en kollega från en angränsande redaktion med en virvelvindromans. ”Hjärnan är förlamad, som om efter en injektion av Botox,” medgav en annan och sprang iväg på ett datum. Inte konstigt att de säger: ”Hon är galen på honom” eller ”Madly in love.” Neurofysiologer, psykoanalytiker, författare och psykiatriker är emellertid alltmer överens om att kärlek, tvärtom, stimulerar en persons intellektuella förmågor. Efter den amerikanska neurologen Antonio Damasio, som proklamerade parollen: ”Jag känner, därför finns jag”, tenderar alla dessa respekterade människor att tro att gamla Descartes kanske blev upphetsade när han motsatte sig sinnet till nöje. Att vara glad betyder inte att vara dum. Tvärtom!

Innerst inne vet vi alla att varje kärlekshistoria, till och med den mest obetydliga, lär ut något och att varje gång vi blir förälskade kollapsar barriärerna mellan oss och världen omkring oss. Specialister inom högre nervös aktivitet har funnit att romantisk kärlek (precis som moderns kärlek) blockerar centrum för ”misstro” i hjärnan, så att främlingen inte bara fysiskt närmar sig oss utan även får tillgång till våra innersta tankar. Förresten, denna process är ömsesidig, så att ingen lämnas tomhänt – var och en av de älskande kan berika sig på bekostnad av den andra. Självklart andligt och intellektuellt.

1979 släppte den italienska psykosociologen Francesco Alberoni det ikoniska manifestet för upplysta förespråkare av sinnena som kallades ”In love and love” (Innamoramento e amore), där han äntligen rensade kärleken till den härdade beröringen av småbourgeoisien. Alberoni jämförde det med en revolutionär rörelse som leder till drastiska interna förändringar. Samtidigt, enligt författaren, är kärlek inte i konflikt med sinnet. Kärlek, om den är positiv, öppnar ”en ny grad av frihet, utvidgar både fysiska förmågor och mentala horisonter, gör att du kan lösa problem snabbare”, skriver franska neurofysiologer i tidskriften Les emotional. De förklarar också varför kärleksfulla servitriser oftare slår över brickor och argumenterar med besökare: ”En positiv attityd förbättrar arbetet med verbalt minne, men minskar kvaliteten på minnet av handlingar i rymden.” I allmänhet gör förälskelse oss frånvarande när vi utför mekaniska handlingar i vardagen, men mer kapabla att lära oss. Älskare är också benägna att glömma. Det händer att de glömmer bort tid, ålder, klokhet, men de behärskar outtröttligt de mest otroliga sakerna: nya språk, bra sätt, fotbollsregler och till och med ett recept på smördeg. Allt för kärlekens ära!